Dušan Sedláček: Tvoriť je vždy zložitejšie, než niečo zboriť

Oslovili sme zakladateľa GUMEXU SK pána Dušana Sedláčka a rozprávali sa nielen o novovzniknutej pobočke v Košiciach a ľuďoch, ktorí sú jej súčasťou, ale tiež ako je možné relaxovať v takom nabitom pracovnom programe.

I keď sa mnoho ľudí domnieva, že obe krajiny (CZ i SK) majú okrem jazyka a štruktúry obchodných trhov mnoho spoločného, vidíte tu aj nejaké podstatné rozdiely?

Dlho som premýšľal, v čom by som našiel podstatné rozdiely medzi oboma národmi. Myslím, že nás mnohých spája viac, než si pripúšťame. Ale na prvý pohľad je vidieť rozdiel už z auta. Výhľad na Vysoké Tatry je uchvacujúci a most pri Považskej Bystrici tiež patrí k mojim obľúbeným. Keď zastavíte niekde na väčšom parkovisku a ste muž, tak si všimnete mnoho pekných dievčat. Miestami sú ľudia temperamentnejší, zhovorčivejší a som veľmi rád, že sú hlavne dobrí.


Počas svojich ciest a pobytov ste stretli mnoho ľudí, priateľov a zákazníkov. Čo vo vás tieto stretnutia zanechali?

S mnohými zákazníkmi mám dodnes úzke vzťahy a rád ich stretávam. Som skutočne rád, keď mám možnosť spolupracovať s ľuďmi, ako je napríklad majiteľ areálu v Žiline Ing. Mikuláš Kačaljak. Čestný človek, ktorý drží slovo. To je skutočná hodnota. Len vo veľmi ojedinelých prípadoch sa nájde firma alebo človek, ktorý pokazí náladu tým, že nedodrží slovo, ale to je život. Teším sa už teraz na ďalšie nové miesta i zoznámenia.

Nie je riskantné založiť pobočku tak ďaleko od Bratislavy?

Budovať je vždy zložitejšie, než niečo zboriť. Áno, nové veci sú vždy rizikové. Keď sme začínali v Bratislave, bol to tiež veľký skok. Naša stratégia poskytovať kvalitné produkty a služby je správna a už dávno máme zákazníkov v Košickom i Prešovskom kraji. Ide o to byť zákazníkom bližšie, poskytovať i lokálny servis a neuspokojiť sa s náhodným dodávaním služieb, ktoré nespĺňajú kvalitu.
Organizácia dodávok na väčšiu vzdialenosť je náročná, tým skôr bude nová pobočka užitočná zákazníkom i nám. Verím, že pobočka na Slaneckej ceste bude kockou zapadajúcou do celkovej koncepcie GUMEXU.

Zostáva vám vzhľadom na túto expanziu na „východ“ ešte vôbec čas na koníčky? Vyzerá to totiž, že vaším jediným koníčkom je práca…

Najradšej by som jednoducho predával pásy, hadice alebo chystal novinky pre výrobu. Trávim pracou veľa času, pretože práca vyžaduje plnenie mnohých úloh, ktoré sa snažím dokončiť a často to ide zložito. Mám okolo seba skvelý tím. Bez takých šikovných spoločníkov a zároveň úzkej rodiny by to nešlo. Aj ostatní kolegovia sú výborní a odvádzajú perfektnú prácu. Ako hovorí tatko: „Nie je kostolíčka bez kázaníčka.“ Len si ujasníme, ako budeme pracovať ďalej, čo zlepšíme. Som veľmi rád za výborných vedúcich pobočiek Karola Dudíka z Bratislavy, ktorý pri všetkej práci stíha ešte početnú rodinu, a Vlasta Totáča, ktorý dokázal rýchlo vybudovať tím a funkčnú pobočku v Žiline a pre svojich dvoch chlapcov urobí všetko.

Nie je tajomstvom, že vaším veľkým záujmom sú lietadlá a konštruktérstvo.

Obdivujem konštruktérov a výrobcov skutočných lietadiel, napríklad firmu Evektor, alebo ich väčších bratov Boeing. Niekoľko chlapcov z Evektoru aj poznám. Sú so mnou v jednom klube a používame spoločné modelárske letisko.
Letectvo a letecké modelárstvo je moja vášeň, manželka hovorí, že úchylka. Niekto má doma stohy známok alebo vzorky slivovice. Mám dve desiatky modelov, a keď môžem, tak pomaly staviam ďalšie. Teda veeeeľmi pomaly.


Akému modelu sa aktuálne venujete?

Dokončujem nové – ľahšie krídlo na hydroplán Belanca a druhý model F3A, tentoraz Spark. Belanca je menšie, rozpätie 1450 mm. F3A je klasika, dĺžka 2 m a rozpätie 1,9 m. Už sa teším, ako to na jar osolím a 3 kW motor poženie päťkilový model k oblohe. Moje najväčšie dielo je zatiaľ štvormotorový C-130 Herkules s rozpätím 2540 mm. Hmotnosť prekročila tesne 10 kg, ale lieta parádne. Tento model som staval rok a pol, pretože bolo tak málo voľného času. Aby som na nič nezabudol, musel som si všetko zapisovať. Nie je dôležité, či ide o skutočné lietadlo, alebo model, musíte to skrátka urobiť perfektne. Zem je tvrdá a blízko. Ako hovoria piloti: „Hore môžeš, dolu musíš.“ Poctivosť je nutná tak v práci, ako i v konštruktérstve. Dôkazom je niekoľko stoviek štartov s jedným modelom priamo pred naším domom.

I keď vy sám prezrádzate, že nie ste zdatným muzikantom, napriek tomu si rád zahráte na trúbke.

Muzika je niečo ako prekonávanie ne možného. Teší ma, že i v mojich rokoch sa ešte dokážem trošku zlepšiť. Svoje dcéry Darju a Zuzanu, výborne hrajúce na trúbke a klarinete, už nedoženiem, ale nevadí. Tak som rád, že si môžem s nimi zahrať v Dychovej hudbe ZUŠ Veselí. Tiež som vyskúšal Big band. Hrám štvrtú trúbku a obdivujem mladých šikovných hudobníkov. Veľmi ma teší, že mnoho mladých vie niečo pekné a všetci nesedia len pri počítačových hrách. Príprava na spoločné vystúpenia si vyžaduje a zvyšuje zodpovednosť a poctivosť všeobecne. Iste sa všetkým bude hodiť i pri inej činnosti než hraní na hudobnom nástroji.

Čím vás koníčky obohacujú?

Lietanie je odreagovanie a maximálne sústredenie na inú činnosť. Zabudnete na všetko ostatné. Maximálny výkon a finále – pristátie. Všetko závisí len od vašej prípravy a koncentrácie. Samotná stavba modelu, pobyt v prírode, modrá obloha, výborní priatelia, ktorí mi pomáhajú a držia palce, to všetko obohacuje, rovnako ako múdri ľudia, ktorí obvykle riadia veľmi drahý model. Sú vzdelaní a inteligentní. Je to pekná spoločnosť.
Hudba je emotívna a odovzdávate radosť i ostatným. Spoločná radosť a úspech, to je paráda. To platí i vo všetkých oblastiach ľudskej činnosti.
Nič by však nešlo bez pohody v rodine a pochopenia manželky. Spoločne trávime dovolenky alebo aspoň zájdeme na prechádzku. Radi cestujeme k moru alebo na poznávacie výlety po okolitých mestách.

Dušan Sedláček
Narodil sa v roku 1971 v Kyjove. • Absolvoval Strednú odbornú školu vo Valticiach. • Po maturite nastúpil do Lokomotívneho depa vo Veselí nad Moravou na zácvik ako strojvedúci. • V rozmedzí rokov 1991 až 1995 pôsobil ako majster dielne vo firme Konečný v Uherskom Ostrohu. Od roku 1995 pracuje v GUMEXE, spol. s r. o. • Od začiatku rozvíja logistiku a informačné technológie. Pomáha rozširovať pobočky v Brne a Prahe. • V roku 2006 založil GUMEX SK a pobočku v Bratislave, v roku 2011 pobočku v Žiline a 2015 v Košiciach. • V roku 2009 sa podieľal na výstavbe novej haly v Strážnici, ďalej na jej rozšírení v roku 2015. • Je ženatý, má dcéry Zuzanu a Darju.